Biokominek kontra tradycyjny. Czym się różnią?
2014-01-08 12:20 | cdc24.plBiokominek to ostatnio bardzo popularny trend wnętrzarski, promowany jako wygodna, uniwersalna i atrakcyjna wersja lokalnego źródła ciepła. I choć bardzo często udanie naśladuje kominek tradycyjny, różni się od niego prawie wszystkimi parametrami.
Jak jest zbudowany?
Dużo prościej od kominka na drewno: składa się z paleniska i jego w miarę lekkiej obudowy. Jest ona najczęściej ze stali nierdzewnej, ale może być też formą szklaną, betonową lub kamienną. Kształt biokominka może być dowolny, a nawet fantazyjny, nie wymaga bowiem - jak opalany drewnem - ciężkiej, żeliwnej lub stalowej oprawy, kumulującej ciepło. Palenisko w biokominku jest otwarte lub zamknięte. Zamknięte jest bezpieczniejsze i gwarantuje równomierne spalanie paliwa, ale otwarte daje więcej ciepła pomieszczeniu. Paliwem jest bioetanol - płyn na bazie alkoholu etylowego. Nie ma więc, jak w kominkach tradycyjnych, drewnianych szczap, które są układane na palenisku, ale pojemnik lub wkład, do którego wlewany jest bioetanol.
Gdzie można go zamontować?
Wszędzie - budowa i zasada działania biokominka daje mu możliwość niezależnego funkcjonowania
w każdym pomieszczeniu, bez podłączenia do systemu kominowego. Może stać przy ścianie lub na środku pokoju, nie musi też mieć stałego, wyznaczonego już w trakcie opracowania projektu miejsca, ale może być przestawiany w zależności od upodobań mieszkańców. Można go też postawić nawet w starym wnętrzu w dowolnej chwili. Jedynym warunkiem koniecznym do jego lokalizacji jest sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna. Nie może więc być to pomieszczenie całkowicie szczelne, musi zachodzić tam naturalna wymiana powietrza.
w każdym pomieszczeniu, bez podłączenia do systemu kominowego. Może stać przy ścianie lub na środku pokoju, nie musi też mieć stałego, wyznaczonego już w trakcie opracowania projektu miejsca, ale może być przestawiany w zależności od upodobań mieszkańców. Można go też postawić nawet w starym wnętrzu w dowolnej chwili. Jedynym warunkiem koniecznym do jego lokalizacji jest sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna. Nie może więc być to pomieszczenie całkowicie szczelne, musi zachodzić tam naturalna wymiana powietrza.
Biokominek jest więc, w porównaniu z kominkiem tradycyjnym, wymagającym przewodów: dymowego
i wentylacyjnego oraz ciężkiej, montowanej na stałe obudowy, zupełnie niekłopotliwym, mobilnym urządzeniem.
i wentylacyjnego oraz ciężkiej, montowanej na stałe obudowy, zupełnie niekłopotliwym, mobilnym urządzeniem.
Ile daje ciepła?
Mniej od kominka na drewno, ale wystarczająco dużo, by solidnie dogrzać każde pomieszczenie. Jego moc cieplna najczęściej wynosi 1,5-4 kW, podczas gdy moc średniej wielkości wkładu kominka tradycyjnego ok. 9,6 kW. Biokominek na pewno więc nie ogrzeje domu, czy mieszkania o powierzchni 100 m2, ale pokój 25-30 m2 – tak. Są, oczywiście, też biokominki o dużo większej mocy, np. 17 kW, ale są to duże urządzenia i bardzo kosztowne zarówno w fazie inwestycyjnej, jak i eksploatacyjnej.
Palenisko standardowego biokominka ma z reguły pojemność 1-3 l paliwa, które jest spalane w czasie 2-5 godzin, w zależności od regulacji. W tym czasie nie trzeba dodawać bioetanolu, kontrolować ciągu kominowego i np. zamknięcia drzwiczek wkładu, jak ma to miejsce w kominkach na drewno. W czasie spalania biopaliwa wydzielana jest para wodna, która bardzo korzystnie wpływa na poziom wilgotności w pomieszczeniu (ok. 55%), oraz niewielkie ilości dwutlenku węgla. W zwykłym kominku, podczas spalania drewna tworzy się sadza i niebezpieczny tlenek węgla, a powietrze w pomieszczeniu jest wysuszane – wilgotność spada do 30%. Ważną właściwością biokominka jest też bardzo mała bezwładność, czyli krótki czas rozpalania i uruchamiania emisji ciepła. Urządzenie rozgrzewa się bardzo szybko, ale i szybko traci ciepło. Aby zapobiec jego wystyganiu, produkowane są ceramiczne elementy obudowy, trzymające dłużej wysoką temperaturę.
Czy wymaga konserwacji?
Pod tym względem biokominek jest zupełnie niewymagającym urządzeniem: nie trzeba je czyścić, wybierac popiołu, myć szyby drzwiczek, itd. Cała obsługo polega na dolewaniu bioetanolu
i ewentualnie wyczyszczeniu urządzenia po sezonie grzewczym (bardziej z kurzu, niż brudu wynikającego ze spalania).
i ewentualnie wyczyszczeniu urządzenia po sezonie grzewczym (bardziej z kurzu, niż brudu wynikającego ze spalania).
Ile kosztuje?
Mały biokominek o niskiej mocy można kupić nawet za kilkaset złotych, ale większy i dobrej jakości kosztuje 1500-3500 zł. Na cenę ma wpływ nie tylko moc grzewcza oraz wielkość, ale również materiał, z którego jest zbudowany i jego design.
Litr bioetanolu to ok.10-16 zł, zatem koszt eksploatacji biokominka wynosi 5-6,5 zł/h. Dla porównania – zużycie drewna w tradycyjnym kominku, w ciągu 1 h wynosi średnio ok. 1,5 kg. Za tyle drewna zapłacimy ok. 0,18-0,20 zł. Z tego wynika, że koszt spalania paliwa jest średnio 30 razy wyższy dla biokominków. Co prawda, wydajność bioetanolu jest wyższa od drewna i wynosi 30 MJ/kg (drewna 12 MJ/kg), ale uwzględniając moc urządzeń, oczywiste jest, że biokominkiem nie ogrzejemy tak samo, takiej samej kubatury i w tej samej cenie, co kominkiem na drewno. Należy również podkreślić, że biokominki nie są instalowane w domach z zamiarem ogrzania całej powierzchni, ale stanowią dodatkowe źródło ciepła i miły akcent estetyczny. Ponadto bioetanol jest czysty, wygodny w użyciu oraz bezpieczny i ekologiczny w spalaniu.
Więcej w kategorii
Poradniki
Polecamy
Pozostałe poradniki