Różnorodne zastosowania peletu drzewnego
2012-04-12 13:31 |Pelet drzewny to obecnie jeden z najpopularniejszych rodzajów paliw odnawialnych w Europie Zachodniej. Dynamiczny w ostatnich latach rozwój tego rynku jest m.in. efektem przyjęcia przez Unię Europejską polityki klimatycznej, której wytyczne zwiększają pozyskiwanie energii ze źródeł odnawialnych. Również w Polsce popyt na ten produkt przyrasta w imponującym tempie, choć wiedza na jego temat nadal nie jest u nas powszechna. Faktem jest różnorodność zastosowań peletu drzewnego.
Pelet – co to jest?
Surowcem do produkcji peletu może być praktycznie każdy rodzaj roślin. Jednak najcenniejszym i najbardziej kalorycznym materiałem są trociny drzewne, ścinki i wióry. Właśnie z nich produkowany jest pelet barlinecki. Standardowy skład peletu o średnicy 8 mm to 70% trocin iglastych i 30% trocin liściastych. Standardowy skład peletu 6 mm to 100% trocin iglastych. Wysuszony i rozdrobniony materiał, poddawany jest zabiegowi podgrzewania w wyniku którego lignina - jeden z podstawowych składników drewna - zaczyna wykazywać właściwości kleju. Gorąca masa cząsteczek ligniny i celulozy jest następnie granulowana, tak aby ostatecznie uzyskać postać gotowego peletu. Efektem końcowym są małe granulki, o średnicy 6-8 mm i długości nie przekraczającej kilku centymetrów. Pelet charakteryzuje się niską zawartością wilgoci (6-10%), popiołów (0,3 – 0,5%). Co ważne: nie posiada substancji szkodliwych dla środowiska oraz nie powoduje alergii. Kaloryczność peletu wynosi ponad 19 000 kJ/kg, a więc przekracza 90% wartości kalorycznej dostępnego na polskim rynku ekogroszku, czyli węgla. Wymienione właściwości przesądziły o rosnącej popularności tego biopaliwa na świecie. Aby mieć gwarancję, że pelet posiada doskonałą jakość, najlepiej wybierać produkt posiadający aktualny certyfikat DINplus. Każdy producent, który przystąpił do certyfikacji, co roku przechodzi obowiązkowy audyt kontrolny, potwierdzający osiągane rezultaty i może wykazać się stosownym dokumentem z przeprowadzonego badania.
Zastosowanie peletu
Pelet znajduje zastosowanie w piekarniach, pizzeriach, ciepłowniach, szkołach, hotelach, pałacach, muzeach oraz w wielu innych ośrodkach użyteczności publicznej. Ten granulat sprawdza się wszędzie tam, gdzie użytkownik oczekuje czystości, wygody, ekonomii oraz aspektu ekologicznego. Granulat drzewny jest także idealnym paliwem dla przemysłu, w tym dla hal produkcyjnych i przemysłowych oraz elektrociepłowni, które zobowiązane są ograniczać emisję do atmosfery CO2, pyłów i innych szkodliwych związków. Ze względu na łatwość obsługi urządzeń zasilanych peletem oraz dość stabilne ceny jest on coraz powszechniej stosowany jako paliwo do kotłów przydomowych, służących do ogrzewania pomieszczeń i wody, a także w piecykach kominkowych oraz nowoczesnych automatycznych kominkach, które z uwagi na swoją prostotę nie wymagają skomplikowanych instalacji kominowych. Granulat drzewny jest także stosowany jako paliwo do grillów automatycznych (przede wszystkim rynek USA). Pelet może być również z powodzeniem wykorzystywany jako ekologiczna i nie alergizująca posypka dla zwierząt domowych, zapewniająca im czystość.
Surowcem do produkcji peletu może być praktycznie każdy rodzaj roślin. Jednak najcenniejszym i najbardziej kalorycznym materiałem są trociny drzewne, ścinki i wióry. Właśnie z nich produkowany jest pelet barlinecki. Standardowy skład peletu o średnicy 8 mm to 70% trocin iglastych i 30% trocin liściastych. Standardowy skład peletu 6 mm to 100% trocin iglastych. Wysuszony i rozdrobniony materiał, poddawany jest zabiegowi podgrzewania w wyniku którego lignina - jeden z podstawowych składników drewna - zaczyna wykazywać właściwości kleju. Gorąca masa cząsteczek ligniny i celulozy jest następnie granulowana, tak aby ostatecznie uzyskać postać gotowego peletu. Efektem końcowym są małe granulki, o średnicy 6-8 mm i długości nie przekraczającej kilku centymetrów. Pelet charakteryzuje się niską zawartością wilgoci (6-10%), popiołów (0,3 – 0,5%). Co ważne: nie posiada substancji szkodliwych dla środowiska oraz nie powoduje alergii. Kaloryczność peletu wynosi ponad 19 000 kJ/kg, a więc przekracza 90% wartości kalorycznej dostępnego na polskim rynku ekogroszku, czyli węgla. Wymienione właściwości przesądziły o rosnącej popularności tego biopaliwa na świecie. Aby mieć gwarancję, że pelet posiada doskonałą jakość, najlepiej wybierać produkt posiadający aktualny certyfikat DINplus. Każdy producent, który przystąpił do certyfikacji, co roku przechodzi obowiązkowy audyt kontrolny, potwierdzający osiągane rezultaty i może wykazać się stosownym dokumentem z przeprowadzonego badania.
Zastosowanie peletu
Pelet znajduje zastosowanie w piekarniach, pizzeriach, ciepłowniach, szkołach, hotelach, pałacach, muzeach oraz w wielu innych ośrodkach użyteczności publicznej. Ten granulat sprawdza się wszędzie tam, gdzie użytkownik oczekuje czystości, wygody, ekonomii oraz aspektu ekologicznego. Granulat drzewny jest także idealnym paliwem dla przemysłu, w tym dla hal produkcyjnych i przemysłowych oraz elektrociepłowni, które zobowiązane są ograniczać emisję do atmosfery CO2, pyłów i innych szkodliwych związków. Ze względu na łatwość obsługi urządzeń zasilanych peletem oraz dość stabilne ceny jest on coraz powszechniej stosowany jako paliwo do kotłów przydomowych, służących do ogrzewania pomieszczeń i wody, a także w piecykach kominkowych oraz nowoczesnych automatycznych kominkach, które z uwagi na swoją prostotę nie wymagają skomplikowanych instalacji kominowych. Granulat drzewny jest także stosowany jako paliwo do grillów automatycznych (przede wszystkim rynek USA). Pelet może być również z powodzeniem wykorzystywany jako ekologiczna i nie alergizująca posypka dla zwierząt domowych, zapewniająca im czystość.
Więcej w kategorii
Poradniki
Polecamy
Pozostałe poradniki